Metakompetanse blogginnlegg

Hva lærte Einstein av Socrates?

Einstein’s hemmelighet om teamarbeid

Albert Einstein, Werner Heisenberg og Niels Bohrs gjennombrudd i forskning synes å komme gjennom enkel, åpen og ærlig kommunikasjon. Gjennom mange år hadde de korrespondanse og brainstorming med hverandre. De utvekslet ideer som senere ble fundamentet for moderne fysikk. De gjorde dette uten å skulle forandre hverandres mening – og uten bitter strid. De etablerte et ekstraordinært profesjonelt samarbeid – til sammenligning fra datidens forskere som kranglet om subtile detaljer, og fremmet sine ideer på bekostning av andre.

Hva gjorde de? Hvorfor var de i stand til å samarbeide så effektivt, og unngå mistenkeliggjøring av hverandre, og dele mens de andre ikke klarte det?

Einstein og hans medsammensvorne hadde oppdaget og brukte antikke greske prinsipper for gruppekommunikasjon som ble utviklet av Socrates. De kunne debattere men diskusjonen gikk aldri over styr. De anvendte nemlig syv prinsipper for diskusjon, kalt koinonia ”styrken i fellesskap”:

1. Skap dialog
2. Utveksle ideer
3. Ikke argumentèr
4. Ikke avbryt
5. Lytt
6. Vær tydelig
7. Vær ærlig

Følg disse enkle prinsippene og før eller senere kommer resultatene. De fleste av oss liker å delta, og disse prinsippene kan hjelpe å fjerne barrierer som ellers kan hindre ærlig samarbeid. Gode ideer kommer lettere frem, og sannsynligheten for å holde tilbake informasjon reduseres.